Lopputsekkaus - Parvekekasvatusta

Viime keväänä iskin kädet multaan ja laitoin parvekkeelle hyötykasvipuutarhan. Ihan kokeilu mielessä, mutta lähtihän se tapansa mukaan hieman tai no oikeastaan aika paljonkin lapasesta.
Parvekkeelle laitettiin ensin siemenistä kasvamaan kausimansikkaa ja kaveriksi parvekeruukkuihin sipulia. Lopputulos oli se, että mansikka ei vaan lähtenyt kasvamaan ja kävimme sitten ruukkuun ostamassamonivuotisia mansikan taimia. Satoa tuli ihan hyvin ja suun sai makeaksi.

Ja mitä tulee perunaan. Pieni perunasato saatiin, tosin pieniä perunoita. Ehkä meidän ruukut olivat liian kuivia. Ehkä olisivat saaneet olla pidempään. Vadelma oli puhdas yllätys parvekkeella. Se kasvoi pituutta ihan urakalla ja loppu kesästä sen oksat puskivat jo parvekekaiteiden yli. Vadelmiakin saatiin. Ei nyt kovin paljoa, mutta saatiin kuitenkin. Saattoi käydä jopa niin, että vadelmaa tuli enemmän kuin mansikkaa, tosin mansikan kannalta olimme lomalla ehdottomasti huonoimpaan aikaan ja sen vuoksi sato jäi niukaksi.

Tomaatti on villissä vauhdissa vasta nyt. Siitä en tiedä kuinka normaalia se on, mutta kuitenkin. Meidän tomaattipuskaska on täynnä raakoja tomaatteja, joita käyn yksi kerrallaan sieltä napsimassa kun saavat kauniin punaisen värinsä. Ja ovat muuten hyviä. Toivon, että sato kausi jatkuu myös sisätiloissa ympäri vuoden.

Valkosipulit ovat vielä ruukussaan. En tiedä mitä niistä tulee, mutta varret menevät ainakin kuivurin kautta säilöön mauste seosta varten. samoin käy sitten omalla vuorollaan ruohosipulille, kirvelille ja basilikalle.

Kaiken kaikkiaan parvekasvatuskesä oli suhteellisen onnistunut. En usko, että samalla mittakaavalla ensi vuonna parveketta laitan. Toivoisin vaan, että olisi oma piha, johon voisi laittaa pienen kasvimaan.Kommentit

 1. Minun piti tänä kesänä kanssa laittaa tomaattia, mansikkaa yms. kasvamaan... Mutta ei sitten yksinkertaisesti aika riittänyt enää vauvan ja pennun kanssa. Ja nyt kuin luin sinun kokemusta, niin kadun etten vaan löytänyt sitä aikaa... Mutta kesä se on ensi vuonnakin!
  Tuosta vadelmasta kysyisin... Mitä se vaati, eli oliko vaikea hoitoinen? Veikö paljon tilaa? Vadelmaa en ollut edes ajatellut, mutta nyt alkoi tekemään mieli. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa suosittelivat pensasvadelmaa ja sanoivat, että mitä suurempi suojaruukku niin sen paremmin säilyy talven. :) Meillä lähinnä oli tukikeppejä ja sitten jossain vaiheessa tajusin leikata korkeimmat kohdat poikki. Lähinnä meillä kesän hoito oli kastelua ja tukemista. Mutta tykkäsin :) ja saa jäädä vielä ainakin ensikesäksi. Puutarha liikkeissä osaavat kyllä hyvin neuvoa kun sanoo vaan reilusti, että tulee parvekkeelle :D

   Poista
 2. Oii, kasvattaminen on niiin kivaa :) Mulla on pieni kasvihuone ja tomaatit tosiaan ei aivan kaikki kerinneet kypsyä, keräsin raakileet viimeviikolla kun alkaa kylmetä yöt. Tuossa pöydällä ne kypsyy pikkuhiljaa, sama oli viimevuonna. Chilit kannoin ruukuissa sisälle jatkamaan kypsymistä. Hyvä fiilis kun on siemenestä kasvattanut itse :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Kaavakokeilu: bokserit

Make Bra - Rintaliivit omien mittojen mukaa