Loman lukulista - Huone

(Emma Donoghue, 2012. Huone. Tammi)


Huone kertoo viisi vuotiaasta Jack-pojasta ja hänen äidistään, jotka asuvat lukitussa huoneessa. Jack kuvittelee huoneen olevan oma maailmansa eikä hänellä ole käsitystä siitä, että muu maailma on todellinen. Todellisuudessa huone on vankila ja hänen äitinsä on joutunut sinne vasten tahtoaan.


Huone kertoo kahdesta erilaisesta näkemyksestä, Jackin ja hänen äitinsä. Jackille huone on koti ja ulkomaailma on jotain mistä poika ei tiedä mitään. Jackin äidille huone on puolestaan vankila, jossa hän on asunut vuosia. Äiti ei ole kuitenkaan kertonut Jackille Huoneen todellista taustaa ja Jack saa kuulla totuuden täytettyään viisi vuotta. Siitä alkaa taistelu vapaudesta ja uudesta elämästä.


Emma Donoghuen Huone on fiktiivinen kirja, joka kertoo yhtaikaa järkyttävällä, mutta myös valoisalla tavalla lukitussa huoneessa asumista Jackin silmin. Emma on kirjoittanut kirjan hyvin elävästi ja se imaisee lukijan mukaansa. Huone on kirja, joka herättää voimakkaita tunteita ja reaktioita. Luin moneen otteeseen kirjaa kyyneleet silmissä ja lähes raivon vallassa. Ei ihmistä voi kohdella noin! Kuitenkin lukiessani myös hymyilin kirjan pienelle pojalle, joka on äärimmäisen rohkea. Moneen kertaan kirjaa lukiessani mietin, että saako tällaista kirjoittaa. Kirja on hyvin kantaaottava, etenkin kun ottaa huomioon viime vuosien uutiset kidnappaustapauksista ympäri maailmaa, joissa uhri on ollut teljettynä lähes vastaavissa olosuhteissa.


Kaiken kaikkiaan Huone on järkyttävästä aiheesta huolimatta lukemisen arvoinen kirja. Kirjasta huokuu toiveikkuus, hauskuus ja elämänmyönteisyys. Suosittelen!

Kommentit

  1. Muistan kun luin tuon itse. Piti pitää välillä aika pitkiäkin taukoja, että pystyi lukemaan. Jack oli hurjan reipas pieni poika, ja jäin miettimään pitkäksi aikaa sitäkin, tekikö Jackin äiti oikein vai ei, kun ei kertonut pojalle totuutta huoneesta aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan itse ajatelleeni samaa. Kirjaa lukiessa oli hyvin hämmentäviä tunteita. Ja olen lukenut vastaavanlaisia muitakin vuosia takaperin. Silti tämä jotenkin pysäytti. Lapsen silmin kirjoitettu on jotain mikä tässä pysäytti.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Kaavakokeilu: bokserit

Make Bra - Rintaliivit omien mittojen mukaa