Parvekekasvatus - Yrttitarha

Yrtit viihtyy parvekkeella hyvin. Oman osansa varmasti tuo se, että aurinko paistaa lähes koko illan parvekkeen suuntaan, mutta pihapuu luo sopivasti kuitenkin varjoa. Ruukuissa kasvaa basilikaa, sitruunamelissaa, korianteria, ruohosipulia, persiljaa ja minttua. Anopilta viimekesänä saamani lipstikkakin näyttäisi selvinneen talvesta ja se onkin lähtenyt hyvin kasvamaan. Lipstikkaa pitäisi tosin yrittää jostain löytää lisää, mutta odottakoon se vielä kuun puoleen väliin, jolloin palaan riparilta kotiin.
Saaristopuutarhan puutarhuri tuossa taannoin kyselikin lipstikan käytöstä ruuanlaitossa. Lupasin kirjoittaa tuoreitten yrttien käytöstä hieman tarkemmin. Tosin minut tunteva saattaa tässä vaiheessa hieman jopa hekotella, sillä tunnetusti en ole mikään kokkikolmonen, mutta toisaalta en ole mikään katastrofikokkikaan. Käytämme miehen kanssa mielellämme tuoreita yrttejä, mutta viime talveksi tuli tyhjennettyä yrttien kasvatusalusta kokonaan. Edelleen se ammottaa tyhjyyttään, mutta nyt se ei haittaa, kun on oma yrttipuutarha parvekkeella.
 
Teen ruuanlaittoon yrteistä mausteseoksen. Tällä hetkellä käytän kyseistä seosta oikeastaan ihan kaikkiin ruokiin antamaan raikasta makua. Seoksessa on ruohosipulia, basilikaa ja sitruunamelissaa. Pilkon ensin ruohosipulin ja sen jälkeen basilikan ja sitruunamelissan jättäen ne kuitenkin isommiksi palasiksi. Kun kaikki ainekset on kulhossa leikkaan yrttisaksilla ainekset keskenään pienemmäksi. Samalla maut sekoittuvat jo valmiiksi. Tämä on siis lähes jokaiseen ruokaan soveltuva mausteseos. Ruuasta riippuen laitan joukkoon hieman persiljaa antamaa lisämakua.
 
Lipstikka on puolestaan oivallinen lihamauste. Sopii tuoreeltaan käytettäväksi, mutta myös kuivattuna. Etenkin jauheliharuokiin olen sitä käyttänyt antaman makua. Viimekesänä, kun sain parvekepuutarhasta lipstikkaa tuoreena, oli mausteseos hieman erilainen kuin tämän hetkinen mausteseos pohja. Tosin silloin oli hieman eri kasvejakin parvekkeella. Silloin meillä kasvoi sipulia ja valkosipulia, joiden varret toimivat hyvänä pohjana mausteseoksena. Tänä vuonna kun ei ole muuta sipulia kuin ruohosipuli niin toimii se puolestaan pohja-aineena. Basilika sopii lipstikan kanssa hyvin yhteen. Ja miksei sitruunamelissakin. Se kun sopii lähes kaikkiin ruokiin.
Vielä kun lipstikka kasvaisi riittävästi tai sitä löytäisi jostain, niin olisi virallisesti parvekkeen yrttipuutarha valmis. Tosin tämän kesän parvekekasvatuksen suurimmaksi ongelmaksi taitaa kuitenkin muodostua kerrostalomme parvekkeihin kohdistuva ulkoilmeen kohennus. Pitänee hieman miettiä miten kasvit saisi turvattua sitten kun sen aika koittaa..
 
Mitä yrttejä sinulla kasvaa ja miten niitä käytät ruuan laitossa?

Kommentit

 1. Täällä yx yrttihullu! :D

  Meillä kasvaa timjamia, salviaa, useampi oreganolajike, sitruunaverbenaa, sitruunamelissaa, ruohosipuleita, tilliä, persiljoita, kynteliä, rakuunaa, rosmariinia ja joitain uusia tulokkaita. Lipstikkaa on järjetön puska, jäänne edellisiltä talon asukeilta. Että jos Hangossa päin liikut, niin täältä lähtis :)

  Tehdään aika paljon erilaisia marinadeja timjami/salvia/oregano/sitruunaverbena-osastolta. Tilliä uppoaa lohikeittoon, ruohosipulia kalan kanssa. Rakuuna sopii mainiosti tomaattiruokiin, salvia pastan ja kanan kanssa. Rosmariini uunipottujen.

  Sisällä on kuusi isoa ruukullista basilikaa. Teen niistä pestoa yhdessä persiljan ja lehtikaalin kanssa.

  Ai niin ja minttuja tietysti, niistä hauduttelen teetä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä :) Sulla on sitten todellinen yrttitarha :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Kaavakokeilu: bokserit

Make Bra - Rintaliivit omien mittojen mukaa