Värittäminen ei ole vain lasten juttu

Viime viikonloppuna oli Helsingin messukeskuksessa Meidän viikonloppu, jossa ehdin vierailemaan. Olihan siellä monenlaista nähtävää ja koettavaa. Messulehtistä selatessani silmiini pomppasi muutaman muun osaston lisäksi Autuutta Aivoille Saimatext -osasto. Messuilta pois lähtiessäni pysähdyin Autuutta Aivoille -osastolle. Siinä vaiheessa ei ollut enää mihinkään kiire ja aikaa oli pysähtyä kaikessa rauhassa. Pistettä koristivat mm. itse väritetyt joulukortit ja puuvärejä oli pöydällä kutsuen värittämään. Esillä oli myös uusi aikuisille suunnattu villiyrttitietoa sisältävä värityskirja. Kysyinpä heiltä, että miksi ihmeessä aikuisille on tehty omia värityskirjoja. Ystävällisesti he minulle avasivat värittämisen ideologiaa sekä sen hyötyjä. Olin hämmästynyt, positiivisesti.

 

Keskustelin pitkään Raija Kivimetsän kanssa. Hän kertoi minulle siitä, että värittämällä voidaan torjua niin alakuloa kuin kaamosväsymystäkin, sillä värittäminen ja muu käsillä tekeminen kuten esim. virkkaaminen tai sukan tekeminen, tekevät hyvää aivoille monilla eri tavoilla. Kyse on käden ja silmän yhteispelistä, rytmisestä liikkeestä, joka auttaa keskittymään ja luo samalla mielihyvää. Keskittyminen ja pysähtyminen kiireen keskellä sekä värittäminen puolestaan torjuvat stressiä. Puhuimme myös siitä, että aikuiset ovat kaivanneet värityskirjoja, jotka ovat suunnattu juurikin aikuisille. Raija kertoi minulle myös siitä, että värittämisen yhteyttä aivoihin on tutkittu ja yhtenä esimerkkinä hän antoi minulle Minna Huotilaisen nimen.

Minna Huotilainen on aivotutkija, joka on puhunut mm. värittämisen yhteydestä aivoihin. Huotilaisen mukaan ihmisen keho ja mieli ovat toisiinsa hyvin läheisessä yhteydessä ja yksitoikkoinen kehollinen toiminta rauhoittaa myös mieltä. Tällaisia toimintoja ovat mm. värittäminen, sukan kutominen tai vaikka lenkillä käyminen. Värittämisen etuna kutomiseen nähden on se, ettei siinä vaadita erityistaitoja, vaan sitä voi tehdä kuka tahansa ja samalla se antaa mahdollisuuden luovuuden käyttöön.


Sain messuilta matkaani mukaan Raija Kivimetsän ja Riikka Rängmanin uutuuskirjan Villiinny, väritä, voimaannu - Hoitavan hortakirjan. Kirjassa on isot kuvat, joista löytyy selkeitä, mutta myös yksityiskohtia sisältäviä kuvia ja tekstejä väritettäväksi. Raijan kanssa keskustellessani esiin nousi se, etteivät he halunneet tehdä Riikan kanssa sellaista värityskirjaa, joka värittämisen jälkeen siirtyisi suoraan kierrätyslaatikkoon. Heillä oli ajatuksena se, että kirjasta olisi iloa vielä värittämisen jälkeenkin. Näin syntyi Villiinny, väritä, voimaannu - Hoitava hortakirja, joka on aikuisille suunnattu villikasvitietoa sisältävä värityskirja. Tämä kirja yhdistää hienosti värittämisen ilon ja villikasvit. Kirja pohjautuu villikasvien väritettäviin kuviin. Jokaisesta kasvista löytyy tietoa, teeohje ja tietoisku. Värittämisen jälkeenkin tämä kirja on oiva lisä omaan kirjahyllyyn muiden keitto-, kasvi- ja luontokirjojen joukkoon.

Hoitava hortakirja ei todellakaan päästä aivoja helpolla. Se pitää värittämisen ja oppimisen avulla mielen virkeänä. Värittämistä kirja tarjoaa muutenkin kuin vain villikasvien kuvilla, sillä kirjasta löytyy myös muotoja ja kuvioita, jotka hoitavat, huoltavat ja hellivät aivoja. Jokaisesta kasvista löytyy myös vieraskielisiä nimiä. Kasvien vieraskieliset nimet ovat kirjoitettu niin, että ne voi värittää.
 
Suosittelen tätä aikuisten värityskirjaa kaikille, etenkin teen ystäville. Miten olisi kupponen kuumaa teetä ja rentouttava värityshetki syysiltoihin kynttilöiden palaessa? Kannattaa kokeilla, ehdottomasti!
Lisätietoa hortoilusta ja tässä esiintyvästä värityskirjasta löytyy:
 Ja koska joulu lähestyy huimaa vauhtia ja pian pitää saada joulukortit postiin, jotta ne ehtivät jouluksi myös perille, arvon vielä 10 kappaleen joulukorttipaketin. Nämä joulukortit saa itse värittää juuri sellaisiksi kuin haluaa ja siten rentoutua ennen joulutohinoita. Arvonta päättyy marraskuun lopussa, joten tässä on hyvä tovi aikaa osallistua arvontaan.
Arvonnalla on yksinkertaiset säännöt. Jokainen kommentoija on arvonnassa mukana. Lisäarpoja saa sen mukaan kuinka monessako paikassa meitä seurataan. Eli jos seuraat meitä blogin, facebookin ja vaikkapa instagramin kautta, osallistut neljällä arvalla mukaan arvontaan. Kerro siis missä kaikkialla meitä seuraat, jätä samalla myös yhteystiedot, josta sinut tavoitan. Jos olet anonyymi, niin laitathan itselleni jonkin nimimerkin, jolla arvonta voidaan suorittaa. Onnea kaikille siis tasapuolisesti arvontaan.
Tämä postaus ja arvonta on tehty yhteistyössä Hortoilu.fi:n kanssa.

 
 
 

Kommentit

 1. Kyllöä pitäis itsekkin koittaa tuota värittelyä (jos vaan herrmot kestäis :D ) Ja kivaan arvontaan kahdella arvalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään taistelin innostumista vastaan. Ongelmani on värittämisen kanssa lähinnä se, että kun aloitan jumiudun siihen täysin. ;) liekö siis liikaa stressiä ;)

   Poista
 2. Pitkään oon jo haaveillut tuosta kirjasta, niin hyvä idea yhdistää hortatietous värittämiseen. Korteillekin löytyis käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitatko Johanna vielä yhteystiedot vaikkapa osoitteeseen rapaajaroisketta@gmail.com, niin tavoitan sinut, jos arpaonni osuu kohdallesi. :)

   Poista
 3. Kiva idea nuo itse väritettävät joulukortit! syysmuumi@gmail.com

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!

Apua! Talossa on allerginen koira!