Lukemista lapsille ja lapsenmielisille: Disneyn Keiju -sarja
Helinä -keiju on ihastuttanut jo pitkään. Ensimmäisen kerran Helinä esiintyi valonsäteenä 1904 julkaitussa näytelmässä Peter Pan, joka julkaistiin kirjana 1911. Disney teki Peter Panista animaatioelokuvan vuonna 1953 ja silloin Helinä-keiju sai ensimmäistä kertaa ihmismäisen hahmon. Ensimmäisen oman elokuvansa Helinä sai vuonna 2008.

Tiedätkö miten keijut syntyvät? Entä tiedätkö missä keijut asuvat? Tiedätkös mitä kaikkea he osaavat? Disneyn keijut -sarja tarjoaa yltäkyllin tietoa eri keijuista ja heidän erikoisosaamisistaan.


Silloin kun ensimmäinen Keijukirja osui silmiini, se oli pakko saada. Myönnän kuuluvani niihin lapsenmielisiin, jotka rakastavat keijuja ihan yli kaiken. Muutaman kirjan aikoinaan ostin omaankin kirjahyllyyn koristeeksi, mutta vuosien varrella olen antanut niitä lahjaksi eteenpäin. Nyt jälkikäteen ehkä hieman harmittaa. Sarjaan kuuluu 13 kirjaa, jotka ovat eri ihmisten kirjoittamia ja valitettavasti ostettua tuota sarjaa ei enää mistään saa. Uskoisin kuitenkin sarjan löytyvän kirjastoista luettavaksi. Disneyn Keijut ovat tarkoitettu lapsille ja luokitteluna löytyy fantasia. Luokittelukategoria oli minulle pieni hämmästys. Mitä, eikö nämä olekaan satuja? Luokittelu ei kirjoja pahenna kyllä ollenkaan.

Melkein jokaisessa kirjassa on päähenkilönä eri Keijupoukaman keiju, sillä jokaisella keijulla on oma erityiskykynsä. Heli osaa korjata melkein mitä vain ja Lily puolestaan puutarhurikeiju. Rani on taas Keijupoukaman ainoa keiju, jolla ei ole siipiä, eikä se ole aina helppoa. Niin ja yhdessä kirjassa kuningatar Okariina katoaa Keijupoukamasta. Olen aina pitänyt keijuista ja etenkin pippurisesta ja tempperamenttisestä Helistä. Tämän sarjan myötä ihastuin suunnattomasti muihinkin keijuihin.Vaikka kiitäjäkeiju Vidian ei koskaan olekaan ilkeytensä vuoksi kuulunut suosikkeihini, kirjoista paljastuu hänestä täysin uusi puoli.

Disneyn Keiju -kirjojen kirjoittavat ovat tuoneet keijut esiin mielenkiintoisella tavalla, joka saa ahmimaan kirjat hetkessä. Se mikä kirjoissa on ehdottomasti parasta on se, että niissä on iso teksti ja näin ollen soveltuvat loistavasti juuri lukemaan oppineelle lapselle. Toisaalta kertomukset ovat sellaisia, että niiden parissa viihtyy isompikin keijuja rakastava ihminen, mutta myös pienemmille lapsille nämä sopivat loistavasti ääneen luettaviksi selkeän ja hyvän lukujaon ansiosta.

Tyylilleni uskollisena juonista en kerro mitään, sillä muuten kirjat voivat menettää hohtonsa, vaikka itse voisin näitä lukea uudestaan ja uudestaan. Omasta hyllystäni löytyy enää kolme kirjaa, mutta taidanpa yrittää metsästää nuo loputkin jotain kautta hyllyyn sarjan jatkoksi.Disneys Keiju -sarja kokonaisuudessaan:

Särö täydellisyydessä, 2005 Kiki Thorpe
Kadonnut kruunu, 2005  Laura Driscoll
Salaperäinen siemen,   2006 Kirsten Larsen 
Suuri marjasota, 2005 Laura Driscoll
Kaipuu syvyyksiin, 2006 Lisa Papademetriou
Täydenkuun aika, 2006 Gail Herman
Viaton valhe, 2006 Kitty Richards
Kohtalokas matka, 2007 Kimberly Morris
Haastava tehtävä, 2007   Eleanor Fremont
Okariinan salaisuus,  2008 Kimberly Morris
Ystävyyden lahja, 2008 Kiki Thorpe
Kepposia Keijupoukamassa, 2009  Laura Driscoll
Uhkarohkea ystävä, 2009 Kiki Thorpe

Ja Lisäksi on kirjoitettu kirjoja myös Keijupokaman elämästä ja tapahtumista:

Lumottu maa vaarassa, 2005 Gail Carson Levine
Lumottu taikasauva, 2007 Gail Carson Levine

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!

Apua! Talossa on allerginen koira!