Apua! Talossa on allerginen koira!

Allergiat ovat meidän taloudessa jo arkipäivää. Niiden kanssa on totuttu elämään ja pärjäämään. Mutta alku oli hankalaa. Kaikki alkoi ilmenemään siinä vaiheessa kun siirryttiin pentu ruuasta pois.

Roikkuva, kipeä korva
Penturuuan jälkeen ei maha kestänyt juoniori ruokaa ollenkaan. Palattiin siis takaisin penturuokaan. Kokeilimme myös herkälle ja allergisille koirille tarkoitettua ruokaa, mutta heikoin tuloksin. Pitkään saatiin taistella ja etsiä ennen kuin löydettiin sellainen ruokamerkki, joka oli meidän koiran mahalle hyvä. Koiran ruuan vaihteluuden vuoksi pystyimme päättelemään, että allergisoivat elementit olivat härkä ja posuu. Siinä vaiheessa kun saimme Sofilta mahan kuntoon, alkoivat muut ongelmat. 

Sofilla korvat rupesivat punoittamaan ja nostamaan likaa pinnalle. Lian myötä myös korvat kutisivat ja Sofi olikin jatkuvasti korviaan raapimassa. Korva roikkui alempana ja koiruus onnistuikin raapimaan korvan verille asti. Aikamme tilannetta seurattuamme veimme Sofin eläinlääkärille, jossa selvisi se, että ilmeisesti kuivamuonassa oleva kuivapunkki oli allergisoiva elementti. Siirryimme siis kokeilemaan kokonaan raakaruokaa.

Raakaruuan kokeilemisessa meitä helpotti huomattavasti se, että meidän lähelllä on nimen omaan raakaruokaan pohjautuva eläintarvikeliike, jossa on hyvä ja monipuolinen valikoima. Kana on meillä pääruoka ja kalkkuna oli pitkään toinen. Tänä päivänä olemme saaneet ruoka-aineisiin jo monipuolisuutta. Enää ei syödä pelkkää kanaa ja kalkkunaa vaan joukkoon kuuluu myös lohi ja lammas. Possuakin Sofi saa, mutta pienissä erissä.

Possu ei enää laita mahaa sekaisin, mutta korvat puuroutuvat isommasta määrästä. Niin ja sitten oli tuo joulu ja kinkun luu. Noh, sen seurauksista kärsitään edelleen. Yhdestä pienestä luusta saatiin sitten korvatulehdus. Noh kotikonsteilla saatiin korva pidettyä kunnossa ja puhtaana, mutta lomamme lopussa tilanne oli räjähtänyt käsiin. Siinä vaiheessa kun koiranhoitaja oli lähtenyt, oli neiti raapinut korvan sisäpinnan rikki. Korvaa putsattiin ja puunattiin muutama päivä ja maanantaina oli vuorossa eläinlääkäri reissu. Lääkekuurihan sieltä rapsahti ja muutaman viikon päästä onkin sitten kontrolliaika. Toivottavasti noilla lääkkeillä saataisiin taas hetken olla rauhasssa korvatulehduksilta. 
Terveet korvat normaalisti pystyssä
Muutama vinkki vielä allergisoivien ruoka-aineiden kartoitukseen. Jos koiralla menee sekaisin maha tai korvat puuroutuvat niin syynä voi olla allergia. Tiputa tällöin ruoka-aineet minimiin. Meillä on syöty näissä tilanteissa pelkkää riisiä ja kyytipoikana piimää. Lisää ruoka-aineita yksi kerrallaan ja heti kun oireet alkavat tiputa taas pelkälle riisille. Ruoka-aineet allergisoivat noin viikossa ja toisilla siihen voi mennä todella todella pitkään. , joten allergioiden selvittäminen on pirun hidasta hommaa.

Yrjölän puuro on kuitenkin sellainen ruoka mistä koira saa tarvittavat aineet ja se on helppoa tehdä. Tämä on älyttömän hyvä keino silloin kuin koiran maha on sekaisin. Ja raakaruokaa harkitseville tiedoksi, että meille se on ollut toimiva ja hyvä apu, mutta koira tarvitsee myös ns. paastopäivät. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!