Teoriaa Miehistä - Suomalaisen miehen pyhättö

Sitä kaipaa silloin kun sitä ei ole omassa kodissa ja sitä kiroaa silloin kun se on, etenkin jos kyse on sähkölämmitteisestä. Kyllähän se syö sähköä kuin mikäkin. Tai niinhän sitä siis voisi hyvin kuvitella. Niin ja mikä kumma juttu se on, että kiukaalle saa heittää vettä? Jos se on puukiuas niin, eikös se tuli sammu vedellä? Niin ja eihän sähkölaitteeseen saa koskea märkänä, mutta on se vaan kumma, että kiukaalle heitetään vettä, vaikka se kuinka toimisi sähköllä. Loogistako? Ei todellakaan!

Saunahan on suomalaisen miehen pyhättö. Siellä saa miehen kuin miehen puhumaan. Istutappa mies lauteille ja sihauta siinä sitten vielä hälle olut auki, niin johan rupeaa miehen suu pulputtamaan kuin mikäkin papupata. Tuleepa kuule kerralla pitkän ajan kuulumiset. Saunan lauteilla mies puhuu kaiken sen, mikä mieltä painaa. Naisellekin voi hätätilanteesta saunassa avautua, mutta silloin kun suomalaisia miehiä istuttaa saunan lauteille useamman, on siinä parempi heikko hermoisen pysyä jo kaukana.
 
Sauna on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten miesten kulttuuriin. Oli sitten joulu tai juhannus, niin saunaan on päästävä. Lisäksi kaivetaan esille vihta, jolla miehet voivat ottaa toisistaan mittaa saunan lauteilla. Hakataan toisen selkään punaisia viiruja hikihatussa ja kaiken huippuna suomalainen mies vielä nauttii suunnattomasti tästä väkivaltaisesta suorituksesta ja todennäköisesti pyytää sauna seuraa lyömään lisää ja kovempaa.
 
Se mitä harva ymmärtää, on suomalaisen miehen tarve näyttää muille saunassa olevansa parempi kuin muut. Pienessä sievässä mukaan saapuu se kuuluisa suomalainen sisu. Sisu majoittuu tiukasti miehen kainaloon kiinni ja kuiskii korvaan, että sä olet paras ja voitat muut. Eihän silloin miehellä kantti anna enää periksi, vaikka löylyt olisi liian kuumat, vaan hän istua jököttää tiukasti omalla paikallaan ja sanoo vain muille, ettei löylyt missään tunnu. Hän on se, joka viimeisenä ulos lähtee. Kyllä siinä varmaan pidemmän päälle käy ylpeys lankeemuksen edellä ja sitä kiroaa sisunkin johonkin syvimpään helvettiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!

Kaavakokeilu: bokserit