Täyttä Elämää - Kehitysvammaisten arkea

Siinä missä viime kuussa osallistuin omalla panoksella o IS:n Rakkausviikkoon, ajattelin tässä kuussa olla mukana IS:n Täyttä Elämää Viikolla. Täyttä elämää viikko kertoo eletystä elämästä kehitysvammaisten näkökulmista. On palkkakuoppaa, yksinäisyyttä ja erilaisuutta. Aihe on mielestäni äärimmäisen tärkeä ja siksi haluan laittaa oman korteni kekoon yhteisen hyvän vuoksi.


Kehistysvammaisuus nousi lähes kaikkien huulille Pertti Kurikan Nimipäivien osallistuttua uuden musiikin kilpailuun. Kilpailun voittajahan lähtee euroviisuihin edustamaan Suomen. Nyt minä en kirjoita siitä, että onko PKN:llä oikeutta edustaa Suomea vai ei tai siitä että onko niiden musiikki hyvää vai huonoa. Haluan nostaaa esille sen, että kehitysvammainen on samalla tavalla ihminen kuin kuka tahansa muu.


Ennen vanhaan kehitysvammaiset suljettiin omiin laitoksiinsa. Ajateltiin, että vamma on rangaistus vanhempien teoista. Edelleen vammaisilla on omia asuntoloitaan, mutta tänä päivänä heillä on mahdollisuus lähteä ulos ja yrittää sopeutua normaaliin arkeen. Heillä on mahdollisuus opiskella ja tehdä työtä ja osalla on mahdollisuus perustaa perhe.


Kehitysvammaisella on mahdollisuus ja lupa unelmoida. Lupa elää. Meidän muiden pitäisi pystyä näkemään se ihminen vamman takaa. Oli kyseessä sitten lapsi, nuori, aikuinen tai vanhus. Jokaisella on oikeus saada kunnioitusta juuri sellaisena kuin on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!

Apua! Talossa on allerginen koira!