Täyttä Elämää - Laitosasumisen alas ajo

Kehitysvammaisten asuminen elää murros aikoja. Laitosasuminen pitäisi ajaa Suomessa viiden sisällä alas. Toki ymmärrän sen, että jokaisella on oikeus olla itse päättämässä siitä missä asuu, mutta entä nämä jotka tarvitsevat sitä oikeasti?

Mikä sitten luokitellaan laitoshoidoksi? Onko ryhmäkoti sellainen? Ryhmäkodissa jokaisella asukkaalla on se oma huone, jonka on saanut sisustaa ja laittaa joko yksin, yhdessä huoltajien kanssa tai henkilökunnan kanssa. Ryhmäkoti asuminen on palvelutuote. Jokainen päivä maksaa tietyn verran ja viikossa voi olla useampaa eri palvelutuotetta kuten kotipäivä tai työpäivä. Palvelutuote määrittää lämpimien ruokien määrän. Aina asukas kun ei itse voi tehdä ruokaa. Ja kaikkihan ei pysty edes itse syömään. Mikä on heille silloin paras asumismuoto?

Entä jos asukas ilmoittaa haluavansa asua yksin, omassa kodissa, vaikkapa vuokralla. Laitoshoidon henkilökunta tuntee asukkaan ja tietää, ettei tämä ole kykeneväinen asumaan yksinään. Entä jos todellisuudessa asukkaalla ei ole mahdollisuutta pärjätä yksin esimerkiksi vaikka sairauden vuoksi. Järjestyykö uuteen kotiin ympäri vuorokautinen apu? Onko tukiasuminen mahdollista? Ja miten asuminen tulisi sitten järjestää ettei kenenkään henkeä vaaranneta?

On hienoa, että kehitysvammaisella on itsellään mahdollisuus vaikuttaa siihen missä hän asuu. Jotenkin kuitenkin tuntuu siltä, ettei kaikkea ole taas mietitty ihan loppuun. Millä turvataan vaikeasti kehitysvammaisen hyvä elämä, jos kaikki laitospaikat ajetaan alas? Mikä asumisen muoto korvaa ne?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vadelmapuska parvekkeella - Parvekekasvatusta

Apua! Suodatinpussit on loppu!

Apua! Talossa on allerginen koira!